CTS Northern California Annual Conference 2020

CTS Fall Annual Conference Program
June 23, 2019
2020 ANNUAL EDUCATIONAL CONFERENCE PROGRAM SCHEDULE
November 8, 2019

CTS Northern California Annual Conference

Friday, January 17, 2020

Portola Hotel and Spa, Monterey, California

Oxygen Therapy, COPD Updates, and Ethics

8:00 am – 8:15 am Welcome and Pre-Test (George Su, MD)
8:15 am – 9:00 am High Flow Oxygen for ARDS (45 min)
Keynote Speaker: Nicholas Hill, MD (Tufts University)
9:00 am -9:40 am Navigating the DME World to Get Oxygen for Your Patients (40 min)
Speaker: Michelle Cao, DO (Stanford University
9:40 am – 10:00 am BREAK
10:00 am -10:40 am What Are the Options: unraveling the myths and mysteries of oxygen supply systems (including oxygen conserving devices) (40 min) Speaker: Trina M. Limberg, BS, RRT, MPA, MAACVPR (UC San Diego)
10:40 am – 11:20 am Complications When Patient’s Oxygen Needs Are Not Met (40 min)
Speaker: Kimberly Langner, RRT-ACCS, RCP (Stanford University
11:20 am -12:30 pm Hands-On Session/Case Based Discussion: High-Flow Oxygen, Portable Oxygen Concentrators, Noninvasive Open Ventilation System (70 min)
Faculty:
Gaurav Singh, MD (Stanford/Palo Alto VA Medical Center)
Anna Breiburg, NP (Stanford/Palo Alto VA Medical Center)
Kimberly Langner, RRT-ACCS, RCP (Stanford University)
Susan Metcalfe, RCP, RRT (Stanford University)
Justin Phillips, RCT, RRT-ACCS (UC San Francisco)
Chris Garvey FNP, MSN, MPA, MAACVPR (UC San Francisco)
Trina M. Limberg, BS, RRT, FAARC, MAACVPR (UC San Diego)
12:30 pm -1:30 pm LUNCH
1:30 pm – 2:10 pm Updates on COPD: from triple therapy to rehab (40 min)
Speaker: Brooks Kuhn, MD (UC Davis)
2:10 pm – 2:50 pm Advances in Interventional Pulmonology: endobronchial valve therapy for emphysema (40 min)
Speaker: Arthur Sung, MD (Stanford University)
2:50 pm – 3:30 pm Ambulatory Ventilatory Support in COPD (40 min)
Speaker: Gaurav Singh, MD (Stanford/VA Palo Alto Medical Center)
3:30 pm -3:55 pm BREAK
3:55 pm – 4:35 pm Ethics and Medically Inappropriate Therapies (40 min)
Speaker: David Chooljian, MD (Loma Linda University)
4:35 pm – 5:15 pm Updates to End of Life Care from California law (40 min)
Speaker: Stephanie M. Harman, MD (Stanford University)
5:15 pm – 5:20 pm Adjourn and Post-Test (George Su, MD)
5:30 pm – 6:30 pm 6th Annual CTS Fellow/Multidisciplinary Poster Competition

POST FRIDAY PROGRAM SPECIAL EVENT

Non-CME Special Fellows’ Reception:

6:30 pm – 7:30 pm Career Prospecting and Opportunities – The Future

CTS Northern California Annual Conference

Saturday, January 18, 2020

Portola Hotel and Spa, Monterey, California

Updates on Pulmonary Hypertension and Hot Topics in Pulmonary Medicine

7:30 am – 8:00 am Registration, Exhibits and Breakfast
8:00 am – 8:15 am Welcome and Pre-Test: (Michelle Cao, DO)
Updates on Pulmonary Hypertension (moderator Nicholas Kolaitis, MD)
8:15 am – 9:15 am 2018 World Symposium Update: diagnostic classification/hemodynamic definitions (60 min)
Keynote Speaker: Nicholas Hill, MD (Tufts University)
9:15 am – 10:00 am Treating Group 1 PAH (45 min)
Speaker: Kristina Kudelko, MD (Stanford University)
10:00 am – 10:25 am BREAK
10:25 am – 11:10 am Group 3 Pulmonary Hypertension: diagnosis and when to refer (45 min)
Speaker: Nicholas Kolaitis, MD (UC San Francisco)
11:10 am – 11:55 am Updates on CTEPH (45 min)
Speaker: Kim Kerr, MD (UC San Diego)
11:55 am – 12: 15 pm Panel Discussion (questions/answers) (20 min)
12:15 pm – 1:15 pm LUNCH
1:00 pm – 1:15 pm CTS Annual Business Meeting, Lorriana Leard, MD
Hot Topics in Pulmonary Medicine
1:15 pm – 2:00 pm Biologics in Asthma: a personalized approach (45 min)
Speaker: Stephen Lazarus, MD (UC San Francisco)
2:00 pm – 2:45 pm Advances in ILD (45 min)
Speaker: Justin Oldham, MD (UC Davis)
2:45 pm – 3:10 pm BREAK
3:10 pm – 3:55 pm Advances in Cystic Fibrosis (45 min)
Speaker: Doug Conrad, MD (UC San Diego)
3:55 pm – 5:05 pm Updates on Lung Transplant: from clinic to surgery and beyond (case presentation with panel speakers) (70 min)
Lorriana Leard, MD (UC San Francisco)
George Chaux, MD (Cedars Sinai)
Doug Conrad, MD (UC San Diego)
Alyssa Perez, MD (UC San Francisco)
5:05 pm – 5:20 pm Panel Discussion (questions/answers) (15 min)
5:20 pm – 5:30 pm Closing Remarks, Post-Test (Michelle Cao, DO)

POST SATURDAY PROGRAM SPECIAL EVENT

Non-CME Event:

5:30 pm – 6:30 pm Women in Pulmonary Medicine

The program is pending final approval by the American Thoracic Society (ATS), at which time we will begin accepting registration for the conference on the CTS website. CME credits will also be specified.

The California Thoracic Society has secured a limited number of rooms at the Portola Hotel & Spa located at Two Portola Plaza, Monterey, California. For check-in on Thursday, January 16, 2020 and check-out on Sunday, January 19, 2020, the room rate is $219 per night plus taxes. Rooms are available through December 17, 2019. To make reservations, call the Portola Hotel at 1-888-222-5851. You must identify yourself as part of the “California Thoracic Society 2020 Conference” to receive your $219 room rate.

Or click on the following link:
https://book.passkey.com/go/CaThoracicSoc2020Conf